5 често срещани битови ВиК проблеми

5 често срещани битови ВиК проблеми

ВиК проблемите са често срещано явление във всяко домакинство. От течащи кранове до запушени канали. Тези проблеми могат да причинят значителни неудобства и дори да доведат до скъпи ремонти, ако не бъдат решени навреме. В тази статия ще разгледаме 5 често срещани битови ВиК проблеми в домакинството, което ще ви позволи да поддържате добре функционираща водопроводна система във вашия дом.

Течащи кранове

Спуканите кранове са не само досадни, но могат да доведат и до по-високи сметки за вода и потенциални щети от водата. За да диагностицирате и коригирате спукан кран, изпълнете следните стъпки:

1. Изключете подаването на вода

Намерете спирателния кран под мивката и го завъртете по посока на часовниковата стрелка, за да спрете водния поток.

2. Разглобете крана

Свалете дръжката, уплътнителната гайка и стеблото и проверете частите за признаци на износване или повреда.

3. Сменете повредените компоненти

Ако намерите повредени части, сменете ги с нови. Обичайните заместители включват шайби, О-пръстени и легла на клапани.

4. Сглобете отново крана

След като повредените компоненти бъдат сменени, сглобете отново крана в реда, обратен на разглобяването.

5. Тестване на крана

Включете отново подаването на вода и проверете дали течът е отстранен.

Запушени канали

Запушените канали могат да доведат до бавно изтичане на вода, неприятни миризми и дори повреда на водата. За да диагностицирате и поправите запушен дренаж, изпълнете следните стъпки:

1. Използвайте бутало

Поставете буталото върху дренажа, като осигурите плътно уплътнение. Натиснете надолу и след това издърпайте със сила, за да отстраните запушването. Повторете процеса няколко пъти.

2. Използвайте дренажна змия

Ако буталото не работи, можете да опитате да използвате дренажна змия. Поставете змията в канализацията и я завъртете, за да разбиете запушването. След като запушалката бъде отстранена, издърпайте змията и изхвърлете отломките.

3. Химически препарати за почистване на канали

В краен случай можете да използвате химически препарати за почистване на канали. Все пак бъдете внимателни, тъй като те могат да повредят вашите тръби, ако се използват твърде често. Винаги следвайте инструкциите на производителя.

4. Редовна поддръжка

За да предотвратите бъдещи запушвания, редовно почиствайте канала си и изхвърляйте отпадъчните материали по подходящ начин.

Течащи тоалетни

Работеща тоалетна може да изразходва голямо количество вода и да доведе до високи сметки за вода. За да диагностицирате и поправите работеща тоалетна, изпълнете следните стъпки:

1. Проверете клапата

Клапата е гумено уплътнение, което спира водата да тече от резервоара в купата. Ако клапата е повредена или изкривена, сменете я.

2. Регулирайте веригата

Уверете се, че веригата, свързваща капака с ръкохватката за промиване, има подходяща хлабина. Ако е твърде стегнато, това може да попречи на клапата да се запечата правилно.

3. Проверете поплавъка

Поплавъкът контролира нивото на водата в резервоара. Ако е настроено твърде високо, водата непрекъснато ще тече в преливната тръба. Регулирайте поплавъка на правилното ниво на водата.

4. Тествайте, дали проблема е отстранен

Пуснете водата в тоалетната и вижте дали проблема е решен.

Ниско водно налягане

Ниското налягане на водата може да направи ежедневните задачи, като душ или миене на съдове разочароващи. За да диагностицирате и коригирате ниско водно налягане, изпълнете следните стъпки:

1. Проверете главния спирателен вентил

Уверете се, че главният спирателен вентил е напълно отворен.

2. Почистете аераторите на крана

Свалете и почистете аераторите на вашите кранове, тъй като минералните отлагания могат да се натрупат и да ограничат водния поток.

3. Проверете регулатора на водното налягане

Ако в дома ви има регулатор на водното налягане, той може да се нуждае от настройка или подмяна.

4. Проверете за течове

Проверете вашата водопроводна система за видими течове или признаци на повреда от вода, понеже те могат да допринесат за ниско водно налягане. Ако откриете течове, поправете ги незабавно.

5. Консултирайте се с професионалист

Ако горните стъпки не решат проблема, може би е време да се обадите на професионален водопроводчик, който да диагностицира и да реши проблема.

Шумни тръби

Шумните тръби могат да бъдат причинени от различни фактори, включително водно налягане, разхлабени връзки и въздух в тръбите. За да диагностицирате и поправите шумни тръби, изпълнете следните стъпки:

1. Регулирайте налягането на водата

Твърде високото налягане на водата може да причини вибрации и шум в тръбите. Използвайте манометър, за да измерите налягането и го коригирайте, ако е необходимо.

2. Проверете за разхлабени връзки

Проверете вашата водопроводна система за разхлабени връзки, като тръбни ремъци и ги закрепете, за да намалите шума.

3. Изпуснете въздуха от тръбите

Въздухът, задържан в тръбите, може да причини тракащ или блъскащ шум. За да изпуснете въздух от тръбите, изключете основното водоснабдяване, отворете всички кранове в дома си и след това включете отново водоснабдяването.

4. Изолорийта тръбите

Изолирането на вашите тръби може да помогне за намаляване на шума, причинен от водния поток и разширяването или свиването на тръбите.

В заключение може да кажем, че:

Поддържането на добре работеща водопроводна система е от съществено значение за комфорта и удобството на вашия дом. Като се научите как правилно да диагностицирате и отстранявате често срещани водопроводни проблеми в домакинството, можете да предотвратите ескалирането на дребни проблеми в скъпи ремонти. Не забравяйте, че когато се съмнявате, винаги е най-добре да се консултирате с професионален водопроводчик за помощ. Редовната поддръжка и навременните ремонти ще поддържат вашата водопроводна система в добро работно състояние, осигурявайки безпроблемно изживяване във вашия дом.

Ако се интересувате от:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

KMP Build

Обикновено отговаряме в рамките на един ден

Здравейте, добре дошли в нашия сайт. Моля, натиснете бутона по-долу, за да разговаряте с нас през Viber. Отговаряме в периода от 8ч. до 20ч.

Powered by WpChatPlugins
Call Now Button