8 причини защо топлолизолацията е важна

топлоизолация на сграда

Топлоизолацията е елемент, който служи за намаляне на топлинния поток. В нея често се среща рефлективна преграда, която намаля и топлинното излъчване. С топлоизолация можем да направим дома си по-топъл през студените месец и по-хладен през топлите. По този начин ще спестим от разходи за отопление и ток.

Топлоизолацията може да бъде вътрешна и външна. Външната топлоизолация е по-ефективна. Тя може да се постави на новостроящи се сгради или при реновиране. Външната топлоизолация също предпазва сградите от вредните атмосферни влияния.

Вътрешната топлоизолация е по-специфична. При нея може да се образува конденз по стените, за това е важно да се направи подробно проучване преди да се постави.

Трети вариант е да се постави вътрешна и външна топлоизолация за постигане на по-добър ефект. Преди да вземете това решение трябва да се консултирате с професионалисти, защото не всички сгради могат да понесат подобна топлоизолация.

Предимства на топлоизолацията

Изолирането на сградата ефективно намалява преноса на топлина между вътрешното и външното пространство, като по този начин свежда до минимум необходимостта от системи за отопление и охлаждане. Това води до по-ниско потребление на енергия и по-ниски сметки за електричество.

Правилната топлоизолация може да спомогне за създаването на по-комфортна вътрешна среда, като поддържа постоянна температура в цялата сграда. Тя може да елиминира теченията и студените места през зимата и да поддържа интериора хладен през лятото.

Топлоизолацията действа като звукова бариера, намалявайки шума отвън и между стаите. Резултатът е по-тихо и по-спокойно жилищно и работно пространство.

Изолацията може да намали емисиите на парникови газове, като намали потреблението на енергия за отопление и охлаждане. Това спомага за смекчаване на изменението на климата и намалява цялостното въздействие на сградите върху околната среда.

Първоначалната инвестиция за топлоизолация може да бъде значителна, но този разход обикновено се компенсира от дългосрочните икономии на енергия.

Изолацията също така помага за управлението на влагата в сградата, като намалява риска от проблеми, свързани с влагата, като мухъл и плесен, които могат да застрашат структурната цялост и качеството на въздуха.

Правилната топлоизолация свежда до минимум риска от образуване на конденз по вътрешните повърхности, особено при студен климат. Това предпазва строителните материали и спомага за поддържането на по-здравословна вътрешна среда.

Ефективността на топлоизолацията повишава пазарната стойност на имота. Подобрената енергийна ефективност увеличава стойността на имотите и прави сградите по-привлекателни за потенциалните купувачи и наематели.

Как се поставя топлоизолация

Преди поставянето на топлоизолацията трябва да сте сигурни, че повърхността,на която ще се поставя е чиста. По нея не трябва да има прах, кал, стара мазилка, други наслагвания, които биха попречили на процеса и основата трябва да бъде суха. Препоръчително е да използвате водоструйка за почистването, а на местата, където има мухъл или плесен е добре да използвате препарати, за да се отървете от тях.

Много е важно да подравните остновата, на която ще поставяте топлоизолация. На места където вдлъбнатината е повече от 10mm е препоръчително да се запълни с лепилен разтвор.

Преди да започнете с лепенето трябва да грундирате фасадата. За целта използвайте дълбокопроникващ грунд, за да заздрави основата допълнително.

Необходимо е да монтирате цокълен профил. Задължително трябва да се нивелира преди да се зкрепи за сградата. Профилите се съединяват с монтажен клипс. Профилите прдпазват от  огън, влага, насекоми, птици и гризачи.

Необходимо е да използвате правилното лепило, защото не всяко е подходящо.Чуевал с лепило от 25 кг се смесва с 5,5 литра студена и чиста вода. След като получите еднородна смес трябва да оставите лепилото да преседи за 10 минути и да разбъркате отново. В процес на работа лепилото се разбърква през половин час. Не се препоръчва да се добавя още вода, защото това влошава качеството на лепилото.

Поставяне

Има няколко начина за нанасяне на лепилото върху изолационната плоча. Това зависи от вида й.

Изолационните плочи се редят шахматно. При поставянето им около врати и прозорци е важно да не съвпадат хоризонталните и вертикалните снадки между плочите с ръбовете  на прозорците и вратите. По този начин предодвратявате появата на пукнатини.

При поставянето на топлоизолацията е от изключителна важност да нивелирате плочите.

Фугите между плочите се уплатняват с изрески от топлоизолационния материал.

След поставането на топлоизолацията повърхността трябва дабъде равна и гладка. За целта може да се използва ренде за топлоизолация.

Важно е плочите да се дюбелират. Това се прави не по-рано от три дни след като са залепени. В България тази практика е задължителнна,поради земетръсния й характер.

За да предпазите ъглите на сградата от наранявания, трябва да поставите ръбохранители със стъклофибърна мрежа.

Обърнете се към нас, ако търсите проофесионалисти, които да изпълнят тази задача. Ние сме на разположение по всяко време, за да Ви помогнем с ремонтните дейности.

Допълнителни връзки и повече за услугите, които предлагаме

Можете да се свържете с нас през страницата Kонтакти или на нашата Facebook страница. Ако пък се нуждаете от изграждане на ел. инсталацииВиК услугиремонтни дейностиКонтрол на достъп или ОВК инсталации ще отрикете тях и много други услуги, които предлагаме, в страницата Услуги.

Полезни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

KMP Build

Обикновено отговаряме в рамките на един ден

Здравейте, добре дошли в нашия сайт. Моля, натиснете бутона по-долу, за да разговаряте с нас през Viber. Отговаряме в периода от 8ч. до 20ч.

Powered by WpChatPlugins
Call Now Button